Hva gjør du?

Denne veilederen er i hovedsak rettet mot ansatte i Brønnøy kommune. Her finner du informasjon om tegn til bekymring, handlingsveileder, huskeliste og viktige skjemaer.

  

Barn og unge som blir utsatt for vold, overgrep eller andre typer omsorgssvikt kan vise både somatiske, atferdsmessige, følelsesmessige og sosiale vansker. De minste barna har oftere uspesifikke og somatiske plager enn eldre barn, og det kan være utfordrende å knytte vanskene direkte til det barnet har opplevd. 

Oversikten under viser noen av de signaler barn kan gi uttrykk for som tegn på at noe er galt, men en liste over barns signaler vil aldri kunne være helt utfyllende. Signalene må ses i forhold til barnets alder og situasjon for øvrig. 

Det er viktig å være oppmerksom på at noen barn som lever i familier med psykiske vansker, vold eller rusproblematikk, i noen tilfeller kan kompensere for manglende omsorg ved å være overdrevent ansvarlige og tilpasningsdyktige. Det er derfor ikke alle barn som viser tydelige tegn eller symptomer.

Signaler hos barnet/ungdommen, foreldrene eller ved samspillet behøver ikke nødvendigvis å bety at det er grunnlag for alvorlig bekymring, men bør i de fleste tilfeller danne grunnlag for en samtale med foreldrene. Unntaket er ved mistanke om at barnet eller ungdommen utsettes for vold eller overgrep.

Tegn på bekymring

 

Fra bekymring...

...til handling

Ansvar i videre oppfølging

Viktige skjemaer

Huskeliste

  • Har jeg drøftet og tatt kontakt med riktig instans?
  • Har jeg oversikt over egne mål og tiltak i tiltaksperioden?
  • Er det utpekt en koordinator for familien dersom flere tjenester er involvert samtidig?
  • Har jeg snakket med noen hvis jeg fortsatt er bekymret etter at tiltakene er utprøvd?
  • Har vi evaluert tiltakene underveis?
  • Har tiltakene hjulpet familien?