Forsikring, erstatningsansvar og læringsbrett.
Elevens erstatningsansvar
Barns erstatningsansvar er regulert av skadeerstatningsloven § 1-1. Regelen pålegger i utgangspunktet barn og ungdom under 18 år en plikt til å erstatte skade som de forvolder forsettlig eller uaktsomt, dersom det er rimelig på bakgrunn av en vurdering av barnets alder, utvikling, utvist adferd, økonomisk evne og forholdene for øvrig. Det oppstilles med andre ord to vilkår. Barnet må ha opptrådt
- Forsettlig eller uaktsomt
- Det må i tillegg finnes rimelig å ilegge erstatningsplikt
Eleven må ha handlet uaktsomt eller forsettelig
Det er et ufravikelig vilkår at barnet ved sin handling eller unnlatelse har handlet uaktsomt eller forsettlig. Det det må foreligge såkalt subjektiv skyld. I erstatningsretten opereres det med tre grader av skyld.
- Simpel uaktsomhet
- Grov uaktsomhet
- Forsett
Erstatningskravet må være rimelig
Barnet kan kun bli ilagt ansvar dersom kravet til skyld er oppfylt. I tillegg må det foreligge rimelige grunner til å ilegge erstatningsansvar. Ved denne vurderingen vil det være relevant å legge vekt på barnets
- Alder
- Utvikling
- Utviste adferd
- Økonomiske evne
- Forholdene ellers
Foreldrenes erstatningsansvar for barns handlinger
Foreldre kan også pålegges et objektivt ansvar, dvs. uten foreldrenes egen skyld, dersom barnet har voldt skade ved uaktsomhet eller forsett. Ansvar for foreldrene betinger med andre ord at barnet har utvist skyld. Foreldrenes erstatningsansvar er etter dette alternativet begrenset til
- Kr. 5.000,- for hver enkelt skadeforvoldelse
Kan skolen fatte vedtak om erstatningsplikt?
Nei.
Skolen har ikke hjemmel for selv å fatte rettslig bindende vedtak om erstatning eller inndrive et erstatningskrav. Dette gjelder både erstatning for skader eleven har påført skolen og skader eleven har påført medelever.
Dette innebærer at i de tilfellene eleven/foresatte velger å ikke innfri kravet om erstatning, må saken bringes inn for domstolene.
Hva betyr dette?
Konsekvensen av dette er at hvert enkelt tilfelle må vurderes individuelt med utgangspunkt i elevens alder, modningsnivå, situasjon/hendelse og forhold ellers.
Skolen skal i situasjoner der man anser eleven/foreldre som erstatningsansvarlig, kreve erstatning for utstyret etter Skadeserstatningslovens § 1.1 og 1.2 andre ledd.
I ytterste konsekvens kan et slikt krav bringes for domstolen.
Brønnøy kommunes retningslinjer
Læringsbrettet er kostbart og skolene har ansvar for å etablere god praksis på skolene. Elevene og foreldre har også ansvar for å ta vare på og sørge for at læringsbrettet er i orden og kan brukes i opplæringen. Dersom læringsbrettet blir skadet, ødelagt eller tapt er følgende rutiner utarbeidet.
1. Elev vil ved skade normalt bli erstatningsansvarlig for mistet eller skadet læringsbrettet dersom skade/tap skyldes uaktsomhet. Eksempler på dette er: miste i bakken, søle til med vann e.l. I disse tilfellene vil skolen kreve egenandel på inntil 1350,- for utbedring/erstatning.
2. Har skaden skjedd med forsett eller grov uaktsomhet, f.eks bruk av læringsbrettet som «ping-pong racket», grave med i sand, kaste læringsbrettet til en annen, vil erstatningsansvaret vurderes i.h.h.t skadeerstatningslovens § 1-1 (Barns ansvar)
3. I de tilfeller der barnet blir ansvarlig etter pkt. 2, vil kommunen vurdere foreldrenes erstatningsansvar etter Skadeerstatningslovens § 1-2.2 (Uansett egen skyld svarer foreldre for skade voldt forsettlig eller uaktsomt av deres barn under 18 år som de bor sammen med og har omsorgen for, med inntil 5.000 kroner for hver enkelt skadevolding)
4. Krav fremsatt etter disse reglene vil bli behandlet etter følgende paragrafer i Brønnøy kommunes ordensreglement, 3.3.6.
5. Dersom læringsbrettet er tapt(mistet eller stjålet) utenfor skoletid, er det foreldrenes ansvar å erstatte dette.
Oppvekstkontoret